Perfectionisme de baas, of baas over perfectionisme?

Perfectionisme de baas, of baas over perfectionisme?

Perfectionisme de baas, of baas over perfectionisme?

Perfectionisme. Is het een zegen of een vloek? Je voelt je sterk verantwoordelijk, betrokken en hebt graag de regie over projecten. Maar ook kun je soms teveel bezig zijn met details, vind je het moeilijk vertrouwen in een ander te stellen en zie je sneller datgene wat fout gaat dan wat goed loopt. Als perfectionisme een karaktereigenschap is die jij bezit, vind je het misschien lastig om te beantwoorden of het prettig is of niet. Maar moet dat wel?

Mooie en mindere kanten

Natuurlijk zitten er mooie en minder prettige kanten aan deze eigenschap. Maar is dat niet bij iedere eigenschap het geval? Wel volgens Daniel Ofman, de bedenker van het kernkwadrantenmodel. Volgens dat model kun je iedere eigenschap indelen in een kernkwaliteit, een valkuil, een uitdaging en een allergie. Wanneer je dit in het model indeelt, geeft je dat inzicht in waar je moeite mee hebt en wat je juist goed beheerst.

Het kernkwadrantenmodel

In het geval van perfectionisme zou dat bijvoorbeeld het volgende model kunnen geven:
– kernkwaliteit: nauwkeurigheid (positief tegenovergestelde van de allergie)
– valkuil: perfectionisme (overtreffende trap van de kernkwaliteit)
– uitdaging: flexibiliteit (positief tegenovergestelde van de valkuil)
– allergie: chaos (overtreffende trap van de uitdaging)

Zelf de keuze

Wat doe je nu als je merkt dat je in je valkuil trapt? Je kunt ervoor kiezen om je te concentreren op het verbeteren van deze mindere kanten en proberen er alles aan te doen dit te verbeteren. Maar wees je ervan bewust dat je zelf de keuze hebt hoe jij omgaat met je eigenschap. Je kunt ervoor kiezen te geloven dat je nu eenmaal mindere kanten hebt die je zoveel mogelijk moet verbloemen. Maar vraag je af of dit je helpt in je groei. Is het niet zinvoller en hoopgevender je te concentreren op je kracht en uitdagingen?

Bewust van de mogelijkheden

Carina Braams is coach en eigenaar van Bramas Coaching en stelt dat de focus op je mogelijkheden je in staat stelt verder te ontwikkelen dan je zelf misschien mogelijk acht. ‘Juist door je kwaliteiten en uitdagingen uit te buiten, kun je ook die valkuilen verbeteren. Door een positieve benadering van je eigenschappen wordt leren en ontwikkelen een veel leuker en vruchtbaarder proces. Bovendien wordt je bewust van de mogelijkheden die jouw eigenschappen je geven, in plaats van de beperkingen die ze opwerpen. En dat is een bijzonder waardevolle les.’

Even voorstellen

Sinds tien jaar coacht Carina Braams mensen, eventueel met behulp van haar paarden Angi en Dida, en heeft ze al heel wat mooie, indrukwekkende en ontroerende ervaringen mogen meemaken. Graag biedt ze inzicht in hoe jij overkomt als leider, leert ze je hoe je jouw eigenschappen en leiderschap verder kan uitbouwen. Ook geeft ze handvatten mee om je te helpen je leiderschap te optimaliseren. ‘Dit doe ik door inzicht te bieden in de valkuilen, en te helpen de krachten en kwaliteiten uit te bouwen. Hierbij daag ik mijn cliënten uit en confronteer ik hen totdat hun uitdagingen helder worden en hun doelen bereikt zijn.’

Zijn er parallellen tussen een kudde paarden en leiderschap in het bedrijfsleven?

Zijn er parallellen tussen een kudde paarden en leiderschap in het bedrijfsleven?

Vorige week was er een manager voor de leiderschapsanalyse bij mij en de paarden. Na een uitgebreide intake en een test, hebben we een dag afgesproken om de analyse te doen. Bij de intake had ze al verteld dat ze vooral erg moe was. Ze had het gevoel dat ze haar team op moest jagen of er aan trekken. Zij liep heel hard en deed haar best maar er gebeurde niet zoveel.

S’morgens zijn we gelijk begonnen bij de paarden. We liepen de paddock in en onmiddellijk kwam mijn grote merrie naar ons toe.

Samen met het paard in de ring had ze de opdracht om contact te maken en kijken of er beweging kwam. Het paard liep zo ver mogelijk bij haar vandaan en keek demonstratief de andere kant op. De deelneemster verzuchtte dat het paard alles uitdrukt waar ze iedere dag tegen aanloopt. Zonder dat ze contact gemaakt had begon ze het paard op te drijven. Van achter uit joeg ze het paard naar voren. Zelf moest ze haar benen uit haar lijf lopen om die beweging te verkrijgen. Ik vroeg haar wat ze precies wilde (het huilen nader dan het lachen) zei ze, dat ik toch beweging wilde…

Ik vroeg haar even buiten de ring te komen zodat ik iets kon vertellen over een kudde in het wild. Ik vertelde haar dat als een leidmerrie alles zelf zou moeten doen zonder dat ze vertrouwen heeft in haar kuddegenoten, zonder dat ze een connectie heeft met haar kudde en zonder wederzijds respect, de kudde snel uit elkaar zal vallen. Er kan bijvoorbeeld een andere kudde voorbij komen waarbij het rustig is en er zullen zich een aantal merries daarbij aansluiten. De leidmerrie moet het vuur uit haar hoeven lopen om alles te kunnen regelen, bijelkaar te houden en tussendoor ook nog het sappigste gras zien te vinden….

Dit is wat er gebeurt in een organisatie als de teamleider niet genoeg vertrouwen heeft om te kunnen delegeren, en er geen wederzijds respect is. De leider wordt doodmoe van het ge-ren, de teamleden voelen zich opgejaagd, ondergewaardeerd en gestressed, resultaten blijven uit.

Na mijn verhaal vroeg ik de deelneemster nog eens de ring in te gaan en vanuit rust eerst eens contact te maken. Mocht er ook nog wat beweging in zitten is dat fijn maar geen noodzaak. Kijk eerst maar wat er nodig is voor beweging.

Ze liep naar het paard toe en maakte contact, het duurde wel even maar toen was er ook echt contact. Samen liepen ze een rondje de deelneemster halverwege het hoofd en de schouder. We gaan samen naar ons doel.

Dit was alleen nog maar in de ochtend. In de middag hebben we gekeken wat er nog nodig is om wederzijds respect en connectie te maken met haar team. Het tweede gedeelte van de middag hebben we besteed aan haar plek binnen de organisatie en hoe ze daar nog meer invloed kan uitoefenen.

PS, Wil je meer weten over de parallellen tussen een kudde paarden en jouw leiderschap op de werkvloer? Kijk dan op www.bramascoaching.nl/leiderschapsanalyse

Elk team kan een top team worden

Elk team kan een top team worden

Wanneer je binnen een bepaalde discipline een groep getalenteerde mensen bij elkaar zet, wil dat niet zeggen dat je ook automatisch een topteam hebt. Een goed team is veel meer dan een aantal mensen. Ze kunnen elkaar in theorie nóg zo goed aanvullen, maar in de praktijk kan het heel anders uitpakken. Niet alleen talent speelt een rol, maar ook zaken als communicatie, samenwerking en vertrouwen zijn onmisbaar om een topteam te vormen.

Teamwork
Om een goede prestatie te behalen, en daarbij maakt het niet uit of het een team binnen een bedrijf, de sport of in de privésfeer is, gaat het om teamwork. Je boekt pas succes wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan en de onderlinge verhoudingen goed zijn. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe bereik je nu zoiets?

Kudde paarden
Een mooi voorbeeld van een goed op elkaar ingespeeld team is een kudde paarden. In het wild leven deze edele dieren samen, omdat dat veiliger is. Er is altijd wel een dier dat een naderend roofdier op tijd opmerkt wanneer anderen eten, drinken of slapen. Binnen de kudde is er ook een duidelijke rangorde en rolverdeling. Communicatie gebeurt onder meer door lichaamstaal en wordt door iedereen (h)erkend. Ieder kent zijn plaats. Dat schept duidelijkheid en rust.

Spiegelen
Dat natuurlijke vermogen om de ander te ‘lezen’, als het ware een spiegel voor te houden, is dan ook precies de reden waarom ik mijn paarden inzet bij teamcoaching. Wij mensen zijn er een kei in om een masker op te zetten, ons anders voor te doen, maar een paard prikt daar zo doorheen. Hij spiegelt wie je werkelijk bent. Hij doet dat op een heel eerlijke manier, zonder oordeel. Door ieder teamlid een korte, individuele ontmoeting met het paard te laten hebben, leren collega’s elkaar beter kennen.

Respect

Het is elke keer weer zó bijzonder om dat te mogen ervaren! Teamleden leren elkaar op een heel nieuwe manier kennen. Ze ontdekken kwaliteiten en talenten bij de ander waarvan ze zich vaak niet eens bewust waren. Dat zorgt dikwijls voor meer respect naar elkaar toe, maar de collega’s leren ook een boel over zichzelf. Dingen vallen op hun plek.

Vertalen naar werksituatie
Vanwege mijn achtergrond in de zakenwereld, kan ik dat wat ik bij het paard én het team zie gebeuren, vertalen naar de werksituatie. Ik reik handvatten aan hoe de teamleden bij hun gezamenlijke doel kunnen komen. En daarbij kunnen we veel van de paarden leren. Er zijn zoveel parallellen tussen een kudde paarden en een team in het bedrijfsleven.

Aanrader
Ik kan iedereen een dergelijke workshop aanraden. Het is ook geschikt voor mensen die niets met paarden hebben of voor teams die al op een goede manier samenwerken. Het kan hen helpen om hun resultaten naar een nóg hoger level te tillen.

Natuurlijk management

Natuurlijk management

We zitten op dit moment in een tijd vol verandering. Alles gaat snel met heel veel input van alle kanten. Hierdoor moeten we mee veranderen. Ik heb soms het idee als je even de andere kant op kijkt, je al weer achter loopt.
De meeste mensen houden niet van verandering. Toch wil je de medewerkers meekrijgen. Hoe doe je dat dan? Je kan er voor kiezen om er hard aan te gaan trekken, boos worden, dreigen met ontslag of proberen mensen te dwingen.
De meeste managers vinden dat geen fijne methode.

Als we naar de paardenkudde kijken kunnen we misschien iets leren dat we kunnen gebruiken.

kuddeveulen

Paarden houden ook helemaal niet van veranderingen, toch overleven zij al zo’n zestig miljoen jaar de meest extreme veranderingen!

Natuurlijk leiderschap

Paarden hebben een methode gevonden om op een effectieve manier met veranderingen om te gaan. In de natuur leven ze in een constant veranderende omgeving onder invloed van de seizoenen. Hierdoor hebben ze onder evolutionaire invloeden geleerd om met constante veranderingen om te gaan.

Paarden zijn zelfs zo goed geworden in omgaan met (extreme) veranderingen, dat ze zich prima kunnen aanpassen aan het leven in gevangenschap. In een omgeving waarin alles anders is dan in de natuur, lukt het paarden toch prima om zich aan te passen.

De leider van de paardenkudde gebruikt een methode om de andere paarden te motiveren die veel managers in organisaties ook nastreven. De baas zijn zonder dat je de baas hoeft te spelen, je gebruikt geen dwangmethoden.

In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een methode die ervoor zorgt dat de rest van de paardenkudde vrijwillig volgt. Deze methode is gebaseerd op psychologische principes, in plaats van op dwang.

Uit deze methode heb ik voor jou 3 succesfactoren geselecteerd die je direct kan toepassen op je eigen team.

1. Er is een gezamenlijk doel
2. Er is verbinding onderling
3. Er is aandacht voor ieder individu

 Gezamenlijk doel

Bij paarden is dit de belangrijkste motivatie. Als kudde hebben ze een duidelijk gemeenschappelijk doel. Ze nemen ook gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor dat doel. Dat ontbreekt nog wel eens in de mensen wereld.
Als je een gezamenlijke doel hebt zullen mensen veel beter de veranderingen begrijpen en de noodzaak er van inzien.

Verbinding

Er is onderling een enorme verbondenheid en vertrouwen in de kudde.
Aan de verbondenheid en vertrouwen kan vaak nogal wat verbeterd worden binnen een gemiddeld bedrijf. Paarden doen dat door vriendschappen te sluiten en elkaar te helpen met het opvoeden van de veulens.
Binnen een afdeling kan er ook gezorgd worden voor meer betrokkenheid, elkaar steunen en het gezamenlijk organiseren van activiteiten.

Individualiteit

Het lijkt een tegenstelling dat je met een enorme verbondenheid ook nog aandacht moet hebben voor de individu. Binnen de kudde is daar ruimte voor. Ieder paard heeft zijn eigen plek en mag schitteren op die plek. Geen ander paard kan die plek innemen omdat ieder paard uniek is. Net als in de mensen wereld. Iedereen gaat anders met veranderingen om. Daar moet ook ruimte voor zijn en vanuit de directie moet er begrip voor zijn. Zodat ook iedereen individueel zich kan ontplooien.

Hoe leid jij je team?  In één dag kunnen we jouw leiderschapsstyle analyseren en verbeteren (indien nodig)

Neem contact op voor een vrijblijvende intake.

“If you change the way you look at things, the things you look at change.”
Wayne Dyer

 

Stress

Even wat cijfers wat stress betref:

  • Stress is beroepsziekte no1
  • Vrouwen hebben 2x zoveel kans op stress en burn-out
  • “Druk, druk, druk zijn” is compleet acceptabel
  • Meer dan een miljoen mensen per jaar hebben kans op een burn-out

Wat is stress?

Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Maar in tegenstelling tot prooidieren (paarden) die het levensbedreigende moment snel van zich af kunnen leggen, slagen wij mensen daar niet altijd in. Ook de levensbedreigende momenten zijn door de eeuwen heen veranderd. Was het vroeger een beer die voor je grot stond, kan het nu je directeur of directe collega zijn die je kamer inkomt.

Kenmerken van Stress.

  1. Slapeloosheid
  2. Angstgevoelens (ja ook pleinvrees of claustrofobie)
  3. Onrustig gevoel
  4. Hartkloppingen
  5. Slaapproblemen
  6. Neerslachtigheid

Wat kan je doen aan stress?

Wat een veel gehoorde oplossing is, is om te gaan mediteren, je rust te nemen, ga op yoga etc. Prima adviezen alleen lukt het meestal niet om daarmee je onrustige gevoel te onderdrukken. We worden namelijk vooral onrustig van de gedachten. De gedachten:

Niet goed genoeg te zijn, of dat je geen fouten mag maken, of dat je aan de verwachtingen van je ouders, je partner, je broer, je vriendin moet voldoen. Zo zijn er talrijke gedachten waar je stress van kan krijgen, deze gaan niet uit je hoofd als je, je rust neemt… Ooit is er iets gebeurd waardoor je deze gedachten bent gaan geloven en hier naar bent gaan leven, een beperkende overtuiging geworden en je bent deze overtuiging zelf in stand gaan houden. Het is een overlevingsmechanisme geworden. Het heeft je vast veel gebracht maar er komt ook een tijd om deze overtuiging niet meer te geloven en er afscheid van te nemen.

Wat/wie leidt bij jou tot stress?

Dus ga eens even na bij jezelf? Wat leidt bij jou tot stress? Maak er maar eens een lijstje van, wees eerlijk tegenover jezelf en bekijk dan eens welke gedachten je nog helpen en welke de deur uit kunnen? Als je alles op een rijtje hebt heeft het wel degelijk zin om een meditatie te doen, je yoga mat te pakken, een lekkere wandeling in de buitenlucht te doen, of je rust te pakken. Dan kan alles indalen en zal je zien dat je na een paar keer een helderder hoofd krijgt.

Lukt het niet helemaal?

Het kan natuurlijk zijn dat de beperkende gedachten zo sterk zijn ingesleten dat je er zelf je vinger niet achter krijgt of je moeite blijft houden met je stress level. Dan heb je misschien wat hulp nodig van ons. Tijdens onze training wordt je zoveel mogelijk getriggert om het leven te leven dat je wilt met minder stress. Met een grote dosis zelfkennis weet je waar je valkuilen en kwaliteiten zitten. Leer zoveel mogelijk over jezelf! Socrates zei het al:  zelfkennis is het begin van wijsheid. We kunnen veel leren van de paarden. Deze houden ons een spiegel voor maar zijn ook zoals eerder genoemd in staat, stress van het moment van zich af te schudden. Hoe doen zij dat? Welke parallellen kunnen we hierin trekken en wat kunnen we dan leren…?

info@gripdoorpaardenmiddel.nl

https://bramascoaching.nl/grip-door-paardenmiddel/  

Grip op je leven door paardenmiddel

GRIP op geluk (of pech)

GRIP op geluk (of pech)

Zojuist was ik door het internet aan het zoeken naar iets over tulpen bollen e.d, wat mij opviel was dat zelfs op deze zoek opdracht  er zo ontzettend veel trainingen, workshops, webinars en tips aangeboden worden over gelukkig/succesvol zijn… DE tip, HET webinar, “leer NEE zeggen”, “grenzen aangeven is een vak”, of de gouden tip om je bedrijf succesvol te maken met maar liefst 100K omzet(wat!!!)!

Helaas…

Geloof ons, zo werkt het niet! Er is niet één tip die jou gelukkig maakt, er is niemand die via een webinar iets gratis weggeeft wat jou succesvol of gelukkig maakt. Sorry als we je hier mee teleurstellen maar het is wel de waarheid. Daarbij vragen we ons af wat maakt dat we graag aan iedereen willen laten geloven dat we gelukkig/ succesvol zijn? Krijg jij er ook jeuk van?

tulpenvelden Heiloo

Volgens onderzoeken zijn wij één van de gelukkigste volken op aarde en tegelijkertijd start er een campagne van Sire omdat 1 op de 5 mensen met een angststoornis kampt….Negatieve gevoelens, zoals verdriet of angst, worden vaak als hinderlijk en ongepast bestempeld. “Wie zich wat down voelt, wijkt af van de sociale norm en moet snel geholpen worden met therapie, medicatie, een training of anderzijds. Toch is er niets mis met af en toe angstig of verdrietig zijn: die emoties hebben ook hun nut. Als je wat angstig bent voor een examen, zal dat je er bijvoorbeeld toe aanzetten om goed te studeren.”

Ondanks de sterk toenemende focus op geluk waren er ook nog nooit eerder zoveel mensen depressief. “Vandaag maakt ongeveer één op zes mensen tijdens zijn of haar leven een depressie door. In 2020 zal het één van de grootste uitvalsoorzaken zijn in de welvaartslanden.

“Het ervaren van sociale druk voorspelt een toename in depressieve symptomen, niet omgekeerd.”

Grip

Wat je wel kunt doen is minder “moeten”. Kijken welke behoefte je zelf hebt zoals waardering, kennis, liefde, etc. Lief en oordeellozer naar jezelf zijn, en vooral realistisch. De training GRIP DOOR PAARDENMIDDEL is een training waarin we ingaan op wat jij nodig hebt om met vertrouwen in het leven te staan. Dus geen gouden tips, geen belofte dat je na de training succesvol of gelukkig bent. Maar wel een verandering van mindset, een duidelijker beeld wat je wilt in je leven en hoe je dat kan bereiken!

Deze training is voortgekomen uit onze allergie voor beloften van een “quik fix”, en hoewel de training uiteindelijk slechts 4 dagen duurt en dus heel snel lijkt, kunnen we beperkende gedachten in korte tijd om buigen naar helpende gedachten. Samen met het paardenmiddel, het paard! Intensieve dagen waarin alles wat jou beperkt aan bod komt je wordt geconfronteerd en liefdevol gewezen op de feiten, aan het einde van de dagen ga je met gereedschap naar huis om een maand te oefenen, dan kom je weer terug om verder en dieper te gaan. 

Jouw zomer

Geen quik fix, geen loze beloften, gewoon hard werken aan jezelf om er beter uit te komen en iedere dag op te staan met het gevoel dat er iets leuks gaat gebeuren…

roei: Mentale groei, door;
eflectie: dmv pure reflectie van het paard komen we tot;
nzicht: Door inzicht kun je gedragsveranderingen creëren.
ersoonlijk: Het gaat om jou!

Gripdoorpaardenmiddel gaat anders te werk! Sowieso anders omdat we geholpen worden door paarden en de hele insteek zal anders zijn. We onderzoeken jouw patronen die je al je hele leven meeneemt, wellicht al sinds of voor dat je geboren bent. De patronen waarvan het tijd wordt dat die verandert worden. Met maximaal 10 mensen gaan we aan de slag. De dynamiek die ontstaat brengt een stroomversnelling, steun, veiligheid en vertrouwen. Je zult versteld staan over wat jij kan met begeleiding van ons (en de paarden) en steun van de mede cursisten.

Geef je op, kijk naar de facebookpagina en neem contact op, het is nu jouw tijd! Hoor niet bij de uitvallers van 2020! Deze zomer er tegen aan. Je bent het waard!

GRIPDOORPAARDENMIDDEL

Like onze facebookpagina en vind daar wekelijks tips om krachtiger te worden!

https://www.facebook.com/gripdoorpaardenmiddel/