gedrevenheid

Gedrevenheid – wanneer je team een ander tempo heeft

Een team dat op rolletjes loopt, iedereen die doet wat er van hem of haar verwacht wordt, goede resultaten en een prettige sfeer. Dat is natuurlijk de droom van iedere leidinggevende. Toch lopen er nog vaak dingen spaak. Zo kan het zijn dat je het gevoel hebt altijd harder te lopen dan de rest van je team, terwijl je graag het tempo zou opschroeven. Je hebt het idee dat de energie die jij in het team steekt, niet in verhouding staat met wat eruit komt. Wat doe je dan?

Zand in de machine

Natuurlijk kun je al je teamleden onder de loep nemen om te ontdekken waar het zand in de machine wordt gegooid. Het kan, maar is dat wel verstandig? Door te kijken naar je eigen bijdrage en rol in het geheel kun je er misschien achter komen dat de grootste verandering begint bij jezelf. Want jouw gedrevenheid is natuurlijk mooi, maar zonder richting levert het je minder op dan wat je voor ogen had. En dat kan je op den duur opbreken.

Niet alleen een goed voorbeeld

Wanneer je erg gedreven bent, kent dat voor- en nadelen, net zoals bij iedere eigenschap. Het helpt je bij een proactieve opstelling, je bent energiek, nuchter en bent resultaatgericht. Maar het tempo van een team wordt niet alleen bepaald doordat jij het goede voorbeeld geeft. Natuurlijk is het een mooi begin, maar te fanatiek zijn kan je soms ook tegenwerken. Zo kan je daardoor de dynamiek tussen de mensen uit het oog verliezen. Op dat moment wordt het een stuk lastiger om in te schatten welke veranderingen je kunt toepassen om alle teamleden een pasje harder te laten zetten.

De kunst

Uiteindelijk kun je nu eenmaal niet in je eentje de kar trekken, hoe enthousiast je ook bent. Zonder medewerking van de rest van je team, zal het bijzonder moeilijk worden de gewenste resultaten te behalen. Wil je dat je team zich betrokken voelt, dan is het belangrijk dat iedereen een rol heeft. Dat betekent niet dat je jouw natuurlijke gedrevenheid moet onderdrukken ten behoeve van de anderen. Het is juist de kunst ieders vaardigheden zo in te zetten dat het team een mooi tempo weet te bereiken.

Een team ben je niet alleen

Naast oog hebben voor de verschillende talenten en dynamieken, kan er ook variatie zitten in de momenten waarop je een hoger of juist lager tempo wenselijk vindt. Logisch, want als er haast gemoeid is, wil je een hoger tempo dan wanneer dat niet het geval is. Hard werken is mooi, maar een comortabele werksfeer is ook belangrijk. Om de teamleden goed te laten presteren, is het nuttig om slim om te gaan met het aanpassen van het werktempo als de omstandigheden daarom vragen. Deze bovenstaande theorie van Tuckman kan je helpen effectiever met je team om te gaan.

Open communicatie

Carina Braams is coach en helpt jou en jouw team graag bij een soepeler samenwerking. Er kunnen natuurlijk allerlei factoren meespelen waarom er binnen een organisatie niet effectief gewerkt kan worden. Om de samenwerking en het werkplezier te vergroten, is zelfkennis en bewustzijn van de verhoudingen belangrijk. Door een paard te betrekken bij de coaching maakt Carina inzichtelijk hoe deze verhoudingen liggen en welke kwaliteiten ieder teamlid heeft. Dit inzicht biedt ruimte tot open communicatie, en is daarmee een mooie ingang tot een meer eenheid in jouw team.