[sc:bold14]Cultuur verschillen bij een samenvoeging van bedrijven,[sc:end]

hoe ga je daar mee om?

De cultuur binnen een bedrijf is verschrikkelijk belangrijk, (dit wordt vaak onderschat) is functioneel en logisch. Soms moet een cultuur veranderen bij bedrijven is dat vaak vanwege veranderend leiderschap. Hoe bouw je een cultuur? Of, hoe voeg je twee culturen samen? Eigenlijk kan je een organisatie vergelijken met een stam, of zelfs ook met een kudde paarden!
Als er twee “tribes” samengaan gaat er een heel ritueel aan vooraf, de totempaal moet vervangen worden voor een gezamenlijke, er moeten botjes opgegooid worden en gedanst rond een vuur. Dat wil zeggen dat initiatie rituelen belangrijk zijn bij cultuur veranderingen. Die rituelen zijn belangrijk en mogen niet vergeten worden.
Een mooi initiatie ritueel kan zijn, een bos dag, een goed evenement, kijken hoe paarden een kudde samenvoegen, etc.

[sc:bold14]Hoe gaan paarden daar mee om?[sc:end]

Natuurlijk komt het ook in de natuur voor dat er een nieuwe kudde gevormd moet worden omdat de jonge paarden verstoten zijn uit hun “ouderlijke kudde”.
Als een paard zich aan wil sluiten bij een bestaande kudde gaat het nieuwe paard voorzichtig te werk en kijkt, voelt hoe de hiërarchie in elkaar steekt.
Paarden hebben niet de mogelijkheid om iets te verbergen, zij laten zien wat er is, dus ook al zijn ze onzeker of bang dan tonen ze dat.
Het nieuwe paard zal ook onmiddellijk meewerken aan het gezamenlijke doel.
Dat gezamenlijke doel is voor paarden heel duidelijk. Namelijk overleven.

Wat kunnen we meenemen van de paarden kudde bij een samensmelting van twee bedrijfsculturen?

  1. Focus op de overeenkomsten -gezamenlijke doel-
  2. Pas je aan.
  3. Spreek onzekerheden of ambities uit.

Ook bij samenvoegen van bedrijven blijkt dat duidelijkheid over het gezamenlijke doel een belangrijke factor is bij het slagen van de samenvoeging.
Vaak is het doel niet voor iedereen duidelijk.

Is het gezamenlijke doel duidelijk bij jou in het bedrijf?

[sc:blue_quote text=”Geef mij de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, de tolerantie om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het onderscheid tussen die twee te maken
“]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]