We staan in het NRC

We staan in het NRC

Het paard geeft feedback.

Eén coachingsessie met een paard staat gelijk aan drie praatsessies zónder, zegt Carina Braams (51). Ze rijdt vanaf haar vierde, was coach in het bedrijfsleven en verloor haar scepsis over paardencoaching toen ze in 2009 een workshop cadeau kreeg. „Het dier beet naar me. Bíjna in mijn gezicht. Dat kwam aan. Het paard spiegelde mijn constante zelfkritiek.”

Braams coacht individuen en teams. Het paard geeft haar „fijngevoelige feedback”. De dieren spiegelen gedrag om vast te stellen „welke waarde jij bent voor de kudde”. De coach let op die signalen van het paard. „Bijvoorbeeld dat iemand emoties onderdrukt. Dan vraag ik door.”

GRIP op geluk (of pech)

GRIP op geluk (of pech)

Zojuist was ik door het internet aan het zoeken naar iets over tulpen bollen e.d, wat mij opviel was dat zelfs op deze zoek opdracht  er zo ontzettend veel trainingen, workshops, webinars en tips aangeboden worden over gelukkig/succesvol zijn… DE tip, HET webinar, “leer NEE zeggen”, “grenzen aangeven is een vak”, of de gouden tip om je bedrijf succesvol te maken met maar liefst 100K omzet(wat!!!)!

Helaas…

Geloof ons, zo werkt het niet! Er is niet één tip die jou gelukkig maakt, er is niemand die via een webinar iets gratis weggeeft wat jou succesvol of gelukkig maakt. Sorry als we je hier mee teleurstellen maar het is wel de waarheid. Daarbij vragen we ons af wat maakt dat we graag aan iedereen willen laten geloven dat we gelukkig/ succesvol zijn? Krijg jij er ook jeuk van?

tulpenvelden Heiloo

Volgens onderzoeken zijn wij één van de gelukkigste volken op aarde en tegelijkertijd start er een campagne van Sire omdat 1 op de 5 mensen met een angststoornis kampt….Negatieve gevoelens, zoals verdriet of angst, worden vaak als hinderlijk en ongepast bestempeld. “Wie zich wat down voelt, wijkt af van de sociale norm en moet snel geholpen worden met therapie, medicatie, een training of anderzijds. Toch is er niets mis met af en toe angstig of verdrietig zijn: die emoties hebben ook hun nut. Als je wat angstig bent voor een examen, zal dat je er bijvoorbeeld toe aanzetten om goed te studeren.”

Ondanks de sterk toenemende focus op geluk waren er ook nog nooit eerder zoveel mensen depressief. “Vandaag maakt ongeveer één op zes mensen tijdens zijn of haar leven een depressie door. In 2020 zal het één van de grootste uitvalsoorzaken zijn in de welvaartslanden.

“Het ervaren van sociale druk voorspelt een toename in depressieve symptomen, niet omgekeerd.”

Grip

Wat je wel kunt doen is minder “moeten”. Kijken welke behoefte je zelf hebt zoals waardering, kennis, liefde, etc. Lief en oordeellozer naar jezelf zijn, en vooral realistisch. De training GRIP DOOR PAARDENMIDDEL is een training waarin we ingaan op wat jij nodig hebt om met vertrouwen in het leven te staan. Dus geen gouden tips, geen belofte dat je na de training succesvol of gelukkig bent. Maar wel een verandering van mindset, een duidelijker beeld wat je wilt in je leven en hoe je dat kan bereiken!

Deze training is voortgekomen uit onze allergie voor beloften van een “quik fix”, en hoewel de training uiteindelijk slechts 4 dagen duurt en dus heel snel lijkt, kunnen we beperkende gedachten in korte tijd om buigen naar helpende gedachten. Samen met het paardenmiddel, het paard! Intensieve dagen waarin alles wat jou beperkt aan bod komt je wordt geconfronteerd en liefdevol gewezen op de feiten, aan het einde van de dagen ga je met gereedschap naar huis om een maand te oefenen, dan kom je weer terug om verder en dieper te gaan. 

Jouw zomer

Geen quik fix, geen loze beloften, gewoon hard werken aan jezelf om er beter uit te komen en iedere dag op te staan met het gevoel dat er iets leuks gaat gebeuren…

roei: Mentale groei, door;
eflectie: dmv pure reflectie van het paard komen we tot;
nzicht: Door inzicht kun je gedragsveranderingen creëren.
ersoonlijk: Het gaat om jou!

Gripdoorpaardenmiddel gaat anders te werk! Sowieso anders omdat we geholpen worden door paarden en de hele insteek zal anders zijn. We onderzoeken jouw patronen die je al je hele leven meeneemt, wellicht al sinds of voor dat je geboren bent. De patronen waarvan het tijd wordt dat die verandert worden. Met maximaal 10 mensen gaan we aan de slag. De dynamiek die ontstaat brengt een stroomversnelling, steun, veiligheid en vertrouwen. Je zult versteld staan over wat jij kan met begeleiding van ons (en de paarden) en steun van de mede cursisten.

Geef je op, kijk naar de facebookpagina en neem contact op, het is nu jouw tijd! Hoor niet bij de uitvallers van 2020! Deze zomer er tegen aan. Je bent het waard!

GRIPDOORPAARDENMIDDEL

Like onze facebookpagina en vind daar wekelijks tips om krachtiger te worden!

https://www.facebook.com/gripdoorpaardenmiddel/

 

Angst cultuur

Angst cultuur

[sc:bold14]Werk jij in een angstcultuur?[sc:end]

Het woord angstcultuur zegt het al; er heerst angst in de organisatie.
Bij onderzoek is gebleken dat veel organisaties nog een “roofdier cultuur” hebben, terwijl dat in deze moderne tijden helemaal niet effectief is.
[sc:hide]angst cultuur[sc:end]
Roofdieren overleven door andere dieren op te eten en hebben daar bepaalde vaardigheden voor:

[bullet_list class=”icon-chevron-right” color=”#55BAEC” size=”1x”]

 • Het doel is belangrijker dan het proces.
 • Het gaat er niet om hoe je je doel bereikt als je het maar bereikt. -doden van de prooi is belangrijker dan de jacht-
 • Roofdieren kunnen goed vechten en gaan door tot de dood erop volgt
 • Als een roofdier zelf niet doodt zal hij dood gaan
 • Roofdieren hebben een sterke neus voor de zwaktes van andere
 • Roofdieren zijn zeer competitief.
 • Roofdieren zijn territoriaal.

[/bullet_list]

In een organisatie met een angst of roofdiercultuur zie je dezelfde principes terug. Bijvoorbeeld moeten er targets behaald worden, hoe je dat doet, doe je het als het doel maar bereikt wordt. Bij conflicten is er altijd één die wint en één die uit de organisatie moet verdwijnen. Je kan beter je kwetsbare kant niet laten zien want deze zal zeker tegen je gebruikt worden.
Als je dit herkent werk je in een roofdiercultuur.

[sc:bold14]De kracht van de kudde[sc:end]scherpoog
Dit is zoals gezegd niet erg effectief. Dit zorgt er voor dat medewerkers met elkaar strijden en vormen dus geen team of kudde. Een kudde kan met elkaar veel meer bereiken dan alleen en het is veiliger.
Als ieder teamlid op de juiste plaats kan schitteren zoals een paard in de kudde kan schitteren, zijn mensen veel meer gemotiveerd om in dienst te staan van het team.

Voor positioneren in de markt kunnen roofdierprincipes prima van pas komen, sterker, sneller en slimmer dan concurrenten zijn, vergroot de kans van overleven.
Echter kan dit alleen als er binnen de organisatie een harmonieuze kudde aan het werk is…

[sc:blue_quote text=”Mensen dragen de wijsheid van zowel roofdier als prooidier in zich. Ware ’empowerment’ hangt af van een evenwicht tussen beide.
Linda Kohanov”]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]

Non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie

[sc:bold14]Consequent zijn in non-verbaal en verbale communicatie.[sc:end]

De lichaamstaal is de enige taal van dieren. Nou niet helemaal natuurlijk, dieren, tokken, blaffen, loeien, mekkeren en hinniken. Maar het grootste gedeelte van de dieren taal is non-verbaal.
Nu hoor je vaak mensen zeggen dat 93% van de mensentaal ook non-verbaal is. Communicatie zou voor 55% worden bepaald door lichaamstaal, voor 38% door stem en slechts 7% door worden. Dit is een misvatting!!

[plain_image alt=”amazinggapend” w=”400″ h=”380″ align=”left” image=”/images/blog/amazinggapend.jpg”]

Waarschijnlijk is geen enkel onderzoek zo vaak verkeerd uitgelegd dan dat van Albert Mehrabian. Deze statistieken zijn alleen van toepassing als je over je eigen emoties spreekt. Dus als je boos bent werkt een boze toon en houding beter dan het woordje “boos”. In alle andere gevallen gelden deze percentages niet.
Grappig hoe vaak deze cijfers klakkeloos overgenomen worden. Met die 93% zou het toch geen zin hebben een buitenlandse taal te leren? Je kan je dan immers prima redden bij de stammen in donker Afrika.

[sc:bold14]Wat zijn dan de cijfers?[sc:end]

Helaas…. dat is niet zomaar uit te drukken in percentages. Dit verschilt namelijk te veel per boodschap, mens, gelegenheid en publiek.

De bovenstaande cijfers worden wel benaderd als woorden en lichaam niet congruent zijn!
Mensen zijn in staat om zich anders voor te doen dan ze zich voelen. Vaak voelen we dit aan, maar zeggen we dat niet. Dat is jammer.

[sc:bold14]Hoe werkt dat bij dieren?[sc:end]

Dieren kunnen zich niet anders voordoen. Om deze reden zijn dieren prachtige en eerlijke spiegels. Ze zullen precies laten zien hoe ze zich bij jou voelen en spiegelen jouw lichaamssignalen. Paarden zijn daar meester in omdat zij hun overleving als kudde dier te danken hebben aan het correct inschatten van de emotionele toestand van een ander dier (soortgenoot of roofdier -lees: mens-)

Een paard zal zich prettig voelen bij jou als je open en eerlijk bent over je gevoelens. Heb je een grote mond maar ben je eigenlijk bang en onzeker? Reken maar dat het paard niet met jou ergens naar toe gaat, ben je boos maar verberg je dat achter een vrolijk masker, krijg jij geen beweging in het paard.
Maar voor mensen die met mensen werken is dat niet heel anders. Immers voel je het eigenlijk gelijk als iemand tegenover je zich anders voordoet dan hij is.
Wees daarom open en eerlijk over je gevoelens, in ieder geval naar jezelf toe, daarmee kan je een klik beïnvloeden met de mensen om je heen.

[sc:blue_quote text=”Antwoorden vind je in de spiegel.
“]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]

Cultuur verschillen

[sc:bold14]Cultuur verschillen bij een samenvoeging van bedrijven,[sc:end]

hoe ga je daar mee om?

De cultuur binnen een bedrijf is verschrikkelijk belangrijk, (dit wordt vaak onderschat) is functioneel en logisch. Soms moet een cultuur veranderen bij bedrijven is dat vaak vanwege veranderend leiderschap. Hoe bouw je een cultuur? Of, hoe voeg je twee culturen samen? Eigenlijk kan je een organisatie vergelijken met een stam, of zelfs ook met een kudde paarden!
Als er twee “tribes” samengaan gaat er een heel ritueel aan vooraf, de totempaal moet vervangen worden voor een gezamenlijke, er moeten botjes opgegooid worden en gedanst rond een vuur. Dat wil zeggen dat initiatie rituelen belangrijk zijn bij cultuur veranderingen. Die rituelen zijn belangrijk en mogen niet vergeten worden.
Een mooi initiatie ritueel kan zijn, een bos dag, een goed evenement, kijken hoe paarden een kudde samenvoegen, etc.

[sc:bold14]Hoe gaan paarden daar mee om?[sc:end]

Natuurlijk komt het ook in de natuur voor dat er een nieuwe kudde gevormd moet worden omdat de jonge paarden verstoten zijn uit hun “ouderlijke kudde”.
Als een paard zich aan wil sluiten bij een bestaande kudde gaat het nieuwe paard voorzichtig te werk en kijkt, voelt hoe de hiërarchie in elkaar steekt.
Paarden hebben niet de mogelijkheid om iets te verbergen, zij laten zien wat er is, dus ook al zijn ze onzeker of bang dan tonen ze dat.
Het nieuwe paard zal ook onmiddellijk meewerken aan het gezamenlijke doel.
Dat gezamenlijke doel is voor paarden heel duidelijk. Namelijk overleven.

Wat kunnen we meenemen van de paarden kudde bij een samensmelting van twee bedrijfsculturen?

 1. Focus op de overeenkomsten -gezamenlijke doel-
 2. Pas je aan.
 3. Spreek onzekerheden of ambities uit.

Ook bij samenvoegen van bedrijven blijkt dat duidelijkheid over het gezamenlijke doel een belangrijke factor is bij het slagen van de samenvoeging.
Vaak is het doel niet voor iedereen duidelijk.

Is het gezamenlijke doel duidelijk bij jou in het bedrijf?

[sc:blue_quote text=”Geef mij de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, de tolerantie om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het onderscheid tussen die twee te maken
“]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]

Reorganisaties in de paardenkudde.

Reorganisaties in de paardenkudde.

[sc:bold14]Metaforen met de reorganisaties in de paardenkudde.[sc:end]

Veel organisaties hebben op dit moment met reorganisaties en veranderingen te maken. Soms moeten er medewerkers ontslagen worden, dat is voor alle partijen vervelend. Ook voor degene die mogen blijven. Dat veroorzaakt veel onrust. Wat zijn weerslag weer heeft op de bedrijfsresultaten.
Hoe kan je dat vergelijken met een paardenkudde?
Ook bij een kudde moet soms gereorganiseerd worden! Alleen verloopt dit over het algemeen zeer harmonieus. Omdat paarden het gezamenlijke doel heel goed voor ogen houden.
[plain_image alt=”doetmetjip” w=”300″ h=”340″ align=”left” image=”/images/blog/doetmetjip.jpg”]

[sc:bold14]Waarom de kudde moet reorganiseren [sc:end]

De in het wild levende paarden bestaat uit een kudde met alleen maar familie. De kudde heeft 1 hengst, een aantal merries (vrouwen) en hun veulens (kinderen). Wanneer de veulens groot genoeg en geslachtsrijp zijn zullen ze de kudde moeten verlaten. Dit om incest te voorkomen, daarmee zouden ze hun eigen voortbestaan op den duur ondermijnen.

Dit is de belangrijkste reden! Het gezamenlijke doel is een sterke, gezonde kudde. Dat stelt het voortbestaan veilig. Daarom is het voor alle paarden ook geheel logisch en natuurlijk dat de jonge dieren een andere kudde zoeken

[sc:bold14]Hoe verloopt het vertrek soepel?[sc:end]

Er zijn 3 redenen waarom het vertrek bij de paardenkudde soepel verloopt:

 1. Het gezamenlijke doel is voor iedereen het belangrijkste. Er zijn geen verborgen agenda’s of ego’s die in de weg zitten
 2. De communicatie tussen paarden is altijd open, eerlijk en beleefd. Ook op het moment dat er paarden weg moeten. In organisaties wordt rond veranderingen vaak geheimzinnig gedaan. Dit roept meer vragen en weerstand op.
 3. De leider is duidelijk in zijn beslissing. De hele kudde weet het en voelt het. Bij een bedrijfsorganisatie worden vaak dingen gezegd waar de teamleider het niet mee eens is. Dit is niet authentiek en voelt dus ook niet veilig.

Als de paardenkudde metafoor mag staan voor de organisatie kan je de vergelijking trekken met het gezamenlijk belang. Iedereen wil dat het bedrijf gezond blijft, als dat niet zo is kan binnen afzienbare tijd iedereen vertrekken. Iedere medewerker zou hiervoor moeten zorgen.
Als dat betekent dat er een aantal teamleden een nieuw team (kudde) moeten zoeken is dat ook waardevol. Omdat ze daar weer meer kunnen betekenen voor het nieuwe team.

[sc:blue_quote text=”If you change the way you look at things, the things you look at change.
Wayne Dyer
“]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]