Gevoeligheid in persoonlijk leiderschap: zwakte of kracht?

Gevoeligheid in persoonlijk leiderschap: zwakte of kracht?

Bij persoonlijk leiderschap denk je misschien niet gelijk aan gcvoeligheid. Je ziet een leider als een krachtige, zelfverzekerde persoonlijkheid die alle touwtjes in handen heeft. Iemand met alle vaardigheden en kennis in huis om voor elk probleem een oplossing te vinden. Niet iemand die zich kwetsbaar opstelt en inspeelt op het gevoel, in plaats van rationaliteit. Toch kan op een sensitieve manier richting geven aan je leven erg effectief zijn.

Kwetsbaarheid als kracht

Persoonlijk leiderschap is niet alleen weggelegd voor managers. Iedereen heeft het in zich om een leider te zijn en de regie te nemen over zijn of haar eigen leven. Om je gevoeligheid in te zetten als een strategie voor persoonlijk leiderschap gaat misschien tegen je intuïtie in. Je wilt geen zwakte tonen door je kwetsbaar op te stellen. Mensen moeten denken dat je zelfredzaam bent en altijd controle over de situatie hebt. Maar sensitiviteit wordt steeds meer als een talent gezien die je op een positieve manier kunt benutten in zowel je eigen leven als het bedrijfsleven. Zo pleit hoogleraar en schrijver Brené Brown ervoor om kwetsbaarheid in te zetten als een kracht.

Grenzen aangeven

Bij gevoeligheid loop je snel het gevaar dat je overloopt door alle dagelijkse indrukken. De sfeer is bepalend voor je functioneren. Heb je last van veel prikkels in je omgeving, dan kan je snel oververmoeid raken. Het is dus belangrijk dat je weet waar je grenzen liggen, om vervelende gevolgen als een burn-out te voorkomen. Door bewust te zijn van je eigen kwaliteiten en beperkingen, kun je deze optimaal gebruiken om jezelf aan te sturen en persoonlijke doelen te realiseren. Je gevoeligheid is dan de tool die je sterker in je schoenen laat staan.

Unieke inzichten

Een gevoelsmens zijn betekent dat je dagelijks veel informatie in je opneemt. Analyseren en reflecteren zijn vaak talenten die hierbij horen. Je vangt subtiele signalen op die meestal langs een minder intuïtief persoon heen gaan. Hierdoor zie je problemen sneller aankomen. Je bent eerder geneigd om unieke inzichten te ontwikkelen en tot creatieve oplossingen te komen die zich buiten de gebaande paden bevinden. Dit kan heel waardevol zijn.

Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is een bijkomend voordeel van sensitiviteit. Zeker bij het ontwikkelen van persoonlijke relaties is dit gunstig. Door te vertrouwen op je intuïtie, die vaak hoger ontwikkeld is dan bij mensen die meer strategisch en strategisch zijn aangelegd, kun je dieper contact leggen met de mensen om je heen. Je hoge empathische vermogen zorgt ervoor dat je aanvoelt wat mensen nodig hebben en beter kunt aansluiten bij hun behoeften. Zo kun je je niet alleen goed staande houden als persoonlijk leider, maar ook als leider op de werkvloer.

Over Bramas Coaching

Wil je meer weten over sensitief leiderschap? Of wil je leren hoe je jouw kwaliteiten het beste kunt toepassen? Bij Bramas Coaching kun je dan terecht voor een training over natuurlijk leiderschap om jouw eigenschappen als leider optimaal tot recht te laten komen. Ook kun je een leiderschapsanalyse laten doen om meer inzicht te krijgen in je leiderschapsvaardigheden. Carina helpt je om het allerbeste uit jezelf – en je bedrijf te halen. Voor professionals kijk  bij Leaders.

Wanneer je team een ander tempo heeft.

Wanneer je team een ander tempo heeft.

gedrevenheid

Gedrevenheid – wanneer je team een ander tempo heeft

Een team dat op rolletjes loopt, iedereen die doet wat er van hem of haar verwacht wordt, goede resultaten en een prettige sfeer. Dat is natuurlijk de droom van iedere leidinggevende. Toch lopen er nog vaak dingen spaak. Zo kan het zijn dat je het gevoel hebt altijd harder te lopen dan de rest van je team, terwijl je graag het tempo zou opschroeven. Je hebt het idee dat de energie die jij in het team steekt, niet in verhouding staat met wat eruit komt. Wat doe je dan?

Zand in de machine

Natuurlijk kun je al je teamleden onder de loep nemen om te ontdekken waar het zand in de machine wordt gegooid. Het kan, maar is dat wel verstandig? Door te kijken naar je eigen bijdrage en rol in het geheel kun je er misschien achter komen dat de grootste verandering begint bij jezelf. Want jouw gedrevenheid is natuurlijk mooi, maar zonder richting levert het je minder op dan wat je voor ogen had. En dat kan je op den duur opbreken.

Niet alleen een goed voorbeeld

Wanneer je erg gedreven bent, kent dat voor- en nadelen, net zoals bij iedere eigenschap. Het helpt je bij een proactieve opstelling, je bent energiek, nuchter en bent resultaatgericht. Maar het tempo van een team wordt niet alleen bepaald doordat jij het goede voorbeeld geeft. Natuurlijk is het een mooi begin, maar te fanatiek zijn kan je soms ook tegenwerken. Zo kan je daardoor de dynamiek tussen de mensen uit het oog verliezen. Op dat moment wordt het een stuk lastiger om in te schatten welke veranderingen je kunt toepassen om alle teamleden een pasje harder te laten zetten.

De kunst

Uiteindelijk kun je nu eenmaal niet in je eentje de kar trekken, hoe enthousiast je ook bent. Zonder medewerking van de rest van je team, zal het bijzonder moeilijk worden de gewenste resultaten te behalen. Wil je dat je team zich betrokken voelt, dan is het belangrijk dat iedereen een rol heeft. Dat betekent niet dat je jouw natuurlijke gedrevenheid moet onderdrukken ten behoeve van de anderen. Het is juist de kunst ieders vaardigheden zo in te zetten dat het team een mooi tempo weet te bereiken.

Een team ben je niet alleen

Naast oog hebben voor de verschillende talenten en dynamieken, kan er ook variatie zitten in de momenten waarop je een hoger of juist lager tempo wenselijk vindt. Logisch, want als er haast gemoeid is, wil je een hoger tempo dan wanneer dat niet het geval is. Hard werken is mooi, maar een comortabele werksfeer is ook belangrijk. Om de teamleden goed te laten presteren, is het nuttig om slim om te gaan met het aanpassen van het werktempo als de omstandigheden daarom vragen. Deze bovenstaande theorie van Tuckman kan je helpen effectiever met je team om te gaan.

Open communicatie

Carina Braams is coach en helpt jou en jouw team graag bij een soepeler samenwerking. Er kunnen natuurlijk allerlei factoren meespelen waarom er binnen een organisatie niet effectief gewerkt kan worden. Om de samenwerking en het werkplezier te vergroten, is zelfkennis en bewustzijn van de verhoudingen belangrijk. Door een paard te betrekken bij de coaching maakt Carina inzichtelijk hoe deze verhoudingen liggen en welke kwaliteiten ieder teamlid heeft. Dit inzicht biedt ruimte tot open communicatie, en is daarmee een mooie ingang tot een meer eenheid in jouw team.

Tip voor natuurlijk leiderschap.

Tip voor natuurlijk leiderschap.

In deze korte reeks artikelen geef ik een aantal tips om je Natuurlijk leiderschap te vergroten. Deze manier van leiderschap hebben we afgekeken bij de paarden. Wat is er zo goed aan het leiderschap van paarden dat wij daar iets van kunnen leren?
Als er gevaar dreigt zie je de paarden als één geheel bewegen, vloeiend vertrekken ze en behalen hoge snelheid. Deze samenwerking, verbinding en harmonie is om jaloers op te worden. Hoe zou het zijn als jouw (mensen) team zo zou accelereren binnen jouw organisatie?

Richting.

Na het bestuderen van paarden en hun groepsverhoudingen hebben wij een aantal onderwerpen eruit gelicht die steeds weer van belang blijken te zijn bij het organiseren van een kudde. Het eerste onderwerp gaat over de richting die je op wilt met je team/kudde. https://www.bramascoaching.nl/tip-voor-natuurlijk-leiderschap/

Tempo.

In dit artikel het tweede onderwerp. In de kudde wordt het tempo bepaald door de leidmerrie. Als er geen gevaar dreigt past de merrie het tempo aan, wat comfortabel is voor alle leden van de kudde. In geval van gevaar ligt het tempo vele malen hoger. In de mensen kudde kunnen we het tempo aanpassen aan de bewezen groepsdynamieken. Bijvoorbeeld zoals Tuckman het beschreven heeft:

  1. Forming: oriënterende fase, er is nog geen groepsgevoel.
  2. Storming: machtsfase, posities worden duidelijk soms door stevige kritiek
  3. Norming: normeringsfase, individuen komen dichter tot elkaar
  4. Performing: prestatiefase, het teamgevoel is er, teamleden vullen elkaar aan.

Omdat jij als manager weet dat de stormingsfase veel tijd in beslag neemt kan je hier op anticiperen door rekening te houden in de planning.

Beweging creëren.

Als manager is het fijn als je weet hoe je het tempo kan verhogen maar ook hoe je het kan verlagen. Dit lukt niet alleen door het goede voorbeeld te geven. Dit is wat je vaak ziet dat de kar getrokken wordt door de teamleider, die werkt heel hard om het goede voorbeeld te geven.

Als je wilt leren wat voor manager jij bent kijk dan op www.bramascoaching.nl/leaders of als je meer wil leren over natuurlijk leiderschap https://www.bramascoaching.nl/natuurlijk-leiderschap-2/

Laat jij genoeg los? Ontdek het met coaching

Laat jij genoeg los? Ontdek het met coaching

Laat jij genoeg los? Ontdek het met coaching

Als jij één woord had waarmee je jezelf zou omschrijven, wat zou dit dan zijn? Als dat woord ‘zorgzaam’ is, kan dat betekenen dat je begaan bent met je medemensen, graag voor anderen klaarstaat en attent bent. Zorgzaamheid is een karaktereigenschap, maar je kunt het ook zien als een vaardigheid. De een is beter in het bieden van emotionele zorg, een ander zal sneller praktische zorg op zich nemen.

Kwaliteit of valkuil?

Veelal wordt zorgzaamheid gezien als een kwaliteit, een sterk punt waar je trots op mag zijn. En natuurlijk is dat ook zo. Maar ook kwaliteiten kunnen, wanneer er een overdaad van is, omslaan in valkuilen. Want aandacht hebben voor anderen is mooi, maar met teveel aandacht voelen mensen zich gecontroleerd. En meeleven met iemand is lief, maar je zoveel zorgen maken dat je je niet meer kunt ontspannen, levert op de lange duur problemen op.

Overmatige zorgzaamheid

De meeste zorgzame mensen zijn, door hun kwaliteiten, vaak prettige collega’s. Maar dit is niet altijd het geval. Want die sympathieke zorgzaamheid kan overslaan in betutteling en bemoeienis. De overmatige zorgzaamheid kan onwenselijk worden, zeker wanneer je niet goed inschat welke afstand nu eigenlijk gepast is. Daarnaast kan het voorkomen dat je, ook al wil je dat niet, de verantwoordelijkheid van de ander ontneemt om zelf keuzes te maken en in de behoeften te voorzien.

Zelf de dupe

Overmatige zorgzaamheid kan dus lastig zijn voor de omgeving, in veel gevallen ben je er vooral zelf de dupe van. Want omdat je zo graag goed wilt zorgen voor je omgeving, je werkzaamheden en de mensen om je heen, wordt je overbezorgd. Dit kan in verschillende gradaties voorkomen, en heeft als resultaat dat je bang bent om de controle te verliezen en het dus erg moeilijk vindt om los te laten. Wanneer je niet loslaat, kun je te maken krijgen met stress- of spanningsklachten, claimgedrag en wederom irritatie bij anderen.

Last van patronen

Carina Braams is coach en eigenaar van Bramas coaching. Ze vertelt: ‘Soms is er een moment waarop je last gaat krijgen van bepaalde patronen. Dat wat eerst voor je werkte, gaat nu niet meer. Het is heel goed mogelijk dat je daar niet alleen uitkomt, en wat ondersteuning kunt gebruiken. Niet kunnen loslaten, bijvoorbeeld, kan je erg dwarszitten. Het kost bijzonder veel energie terwijl het weinig oplevert om je zorgen te maken over zaken waar je vaak geen invloed op hebt. Samen kijken we naar hoe je kunt omgaan met je eigenschappen, ook wanneer je erin doorslaat.’

Met liefde voor jezelf

‘In de coaching concentreren we ons op je kwaliteiten’, legt Carina uit. ‘Veelal denken mensen teveel vanuit hun valkuilen. Zonde, want het onderdrukken van je valkuilen is veel moeilijker dan het uitbouwen van je kwaliteiten. Wanneer je je op die goede eigenschappen en vaardigheden focust, gaan de minder ontwikkelde vaardigheden namelijk vanzelf vooruit. Kun jij bijvoorbeeld moeilijk loslaten door je zorgzame karakter? Misschien kun je leren die zorgzaamheid meer op jezelf te richten en leer je daardoor beter ontspannen. Graag help ik je om controle over je eigen leven en vaardigheden te nemen. Sturend, én met liefde voor jezelf.’

Durf te kijken

Carina Braams, coach en eigenaar van Bramas Coaching gaat dit traject graag met je aan. ‘Graag kijk ik met jou in de spreekwoordelijke spiegel. Als je durft te kijken en reflecteren op jezelf en je eigen gedrag, is dat een bijzonder vruchtbare voedingsbodem voor ontwikkeling. Wees daarbij niet bang om geconfronteerd te worden met de minder fijne kanten van bepaald gedrag. Het helpt je alleen maar voorwaarts, en kan een middel zijn om een prettigere, productievere en gezondere werkhouding te krijgen. Je hebt het in je, maar moet alleen nog leren het op de juiste manier in te zetten!

Walk your talk

Walk your talk

Corparate met de paarden.

Een paar weken geleden had ik samen met een collega een team bij de paarden. De middag was “ingebed” in een andere training. De teamleden waren al behoorlijk uit hun comfort zone gehaald. Ze werken in een enorme rationele omgeving met hoge targets, taak en doelgericht. Zeg gerust een corparate omgeving.

Tijdens de training waren de deelnemers onderwezen over het belang van verbinding. Verbinding met jezelf, met de mensen om je heen en met je team. De middag bij de paarden mocht er geoefend worden.

Hoe krijg je verbinding?

De tweede deelnemer bij het paard was een man van een jaar of 35. Hij zei voordat hij de ring inging dat hij licht kritisch is. Hij liep de ring in en het paard ging door met waar ze mee bezig was. Hij probeerde contact te maken door te gaan rennen en springen, haar halster te pakken en mee te trekken, op zijn hurken te gaan zitten en in zijn handen te klappen. Het paard ging gewoon door met wat ze aan het doen was.

Na een tijdje vroeg ik hem hoe hij vond dat het ging. Hij was licht buiten adem en zichtbaar geïrriteerd, hij zei dat hij dacht dat het paard er vandaag geen zin in had.

Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

Nadat hij dat gezegd had liep het paard een rondje en ging rollen. Paarden kunnen om verschillende redenen rollen. Ze kunnen jeuk hebben en kunnen zich op deze manier krabben, het kan ook een ontlading zijn van stress, of juist als ze zich prettig voelen. Ik vroeg of hij stress had. Na deze vraag werd hij emotioneel….onmiddellijk sloot het paard bij hem aan.

Alle collega’s aan de rand van de ring dachten dat het paard hem ging troosten. Wat er gebeurde is dat deze jonge manager nu in contact kwam met zijn emotie (zijn hart, zijn gevoel) hoofd en hart op één lijn, dat is het moment dat je verbinding kan maken. Het moment dat het paard verbinding met jou kan maken!

Op het moment dat deze man bij zijn gevoel kwam was er als vanzelf verbinding. Ook hier is “less more”.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is zoals we weten een niet weg te denken onderdeel bij het leidinggeven aan anderen. Hoe ga jij om met je leven? Heb jij de teugels in handen? Durf jij naar jezelf te kijken of overkomt het leven jou? Hoe goed ben jij verbonden met jezelf en je team? Beweegt jouw team als één, zoals een kudde dat doet, alsof er een onzichtbare lijn de paarden verbindt?

PS Als je wil ervaren wat het paard voor je kan betekenen op gebied van persoonlijk leiderschap, kom dan naar de workshop op 29 november in Heiloo (ten zuiden van Alkmaar) www.bramascoaching.nl/workshop-2/

Leiderschap: hoe ziet jouw team jou?

Leiderschap: hoe ziet jouw team jou?

MT Heiloo

Waar je eens vol zelfverzekerdheid en enthousiasme aan je baan als manager begon, zakt tegenwoordig de moed je vaak in de schoenen. Je hebt vaak het gevoel dat je geleefd wordt en dat je nauwelijks aan je eigen werkzaamheden toekomt, omdat er steeds ‘gedoe’ is in je team. Je hebt het gevoel dat je dat stukje ‘natuurlijk leiderschap’ ergens onderweg bent kwijtgeraakt.

Leiderschap

Heb je te licht over leiderschap gedacht? Of speelt die ‘oude’ onzekerheid je nog steeds parten? Dat stemmetje in je hoofd dat je er zo vaak van probeerde te overtuigen dat je het toch niet kon. Dat stemmetje waarvan je dacht dat je het het zwijgen had opgelegd, maar dat toch weer af en toe de kop opsteekt. Vooral wanneer er onrust is in je team en het je niet lukt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wát je ook probeert.

Eerlijk naar jezelf kijken

Misschien is het dan verstandig om eerst eens heel eerlijk naar je eigen rol te kijken. Hoe ziet jouw rol als leider eruit? Hoe ziet een ander jou? Hoe kom je over? Feedback krijgen van iemand die je eerlijk en zonder waardeoordeel laat zien wat zich diep in jouw binnenste afspeelt. En dát is nu precies wat ik tijdens het coachen of spiegelen met behulp van paarden doe.

Als een spiegel

Het paard ziet jou als onderdeel van zijn kudde. Iedereen in de kudde heeft zijn eigen rol. En die rol hoef je niet te spelen, want daar prikt een paard zo doorheen. Hij laat je, als een spiegel, zien wie je bent. Wanneer jij onzeker bent, zal hij je niet zien als een leider en je dus ook niet volgen wanneer je hem dat vraagt. Pas als jij je opstelt als een leider, een duidelijk doel voor ogen hebt en duidelijk en consequent bent, zal het paard jou ook zíén als een leider en je volgen.

Respect afdwingen

‘Leiding geven’ is niet hetzelfde als ‘de baas spelen’. Leiding geven is vooral het gezamenlijk doel in beeld houden, aandacht hebben voor je team en ieders talenten benutten. Dat zie je ook in een kudde. Er is onderlinge verbondenheid en vertrouwen en ieder paard heeft zijn eigen taak en plaats in de rangorde. Er is respect voor elkaar.

Alle neuzen dezelfde kant op

Bij veranderingen ontstaat er onrust in de kudde. En dat zie je ook op de werkvloer. Een verandering binnen het team of een reorganisatie kan een grote impact hebben. Er wordt onderling geroddeld, teamleden onderling lijken niet met elkaar te kunnen of willen samenwerken of zijn niet (meer) gemotiveerd. Aan jou als manager of afdelingshoofd de schone taak om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

Trainingen en workshops

Tijdens de trainingen en workshops die ik geef, leer ik, met de hulp van mijn paarden, de deelnemers de touwtjes weer in handen te krijgen. Hoe kun je weer richting geven, anderen motiveren en in beweging zetten.? Hoe leer je weer op je eigen gevoel te vertrouwen en daarnaar te handelen? De ervaringen die je met de paarden opdoet, leer je toe te passen in je dagelijks leven en je werk. Ook wordt de grotere context waarbinnen je functioneert onder de loep genomen. Daarbij kun je denken aan je werk, maar ook je gezin of de sportclub.

Leren door te doen

Leiderschap leer je door te doen. Door te oefenen met paarden. Zelfs als je niets met paarden hebt, is dit een krachtige en effectieve manier van trainen en uitproberen. Op non verbaal én verbaal niveau. Zo weet je snel waar je nog kunt groeien en aan kunt werken. Hoe je (weer) invloed op het team krijgt en leiding kunt geven zonder ‘de baas’ te hoeven spelen.

Programma Natuurlijk leiderschap: Durf te Leiden

Voor meer informatie kan je contact opnemen