Stress

Stress

Even wat cijfers wat stress betref:

 • Stress is beroepsziekte no1
 • Vrouwen hebben 2x zoveel kans op stress en burn-out
 • “Druk, druk, druk zijn” is compleet acceptabel
 • Meer dan een miljoen mensen per jaar hebben kans op een burn-out

Wat is stress?

Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Maar in tegenstelling tot prooidieren (paarden) die het levensbedreigende moment snel van zich af kunnen leggen, slagen wij mensen daar niet altijd in. Ook de levensbedreigende momenten zijn door de eeuwen heen veranderd. Was het vroeger een beer die voor je grot stond, kan het nu je directeur of directe collega zijn die je kamer inkomt.

Kenmerken van Stress.

 1. Slapeloosheid
 2. Angstgevoelens (ja ook pleinvrees of claustrofobie)
 3. Onrustig gevoel
 4. Hartkloppingen
 5. Slaapproblemen
 6. Neerslachtigheid

Wat kan je doen aan stress?

Wat een veel gehoorde oplossing is, is om te gaan mediteren, je rust te nemen, ga op yoga etc. Prima adviezen alleen lukt het meestal niet om daarmee je onrustige gevoel te onderdrukken. We worden namelijk vooral onrustig van de gedachten. De gedachten:

Niet goed genoeg te zijn, of dat je geen fouten mag maken, of dat je aan de verwachtingen van je ouders, je partner, je broer, je vriendin moet voldoen. Zo zijn er talrijke gedachten waar je stress van kan krijgen, deze gaan niet uit je hoofd als je, je rust neemt… Ooit is er iets gebeurd waardoor je deze gedachten bent gaan geloven en hier naar bent gaan leven, een beperkende overtuiging geworden en je bent deze overtuiging zelf in stand gaan houden. Het is een overlevingsmechanisme geworden. Het heeft je vast veel gebracht maar er komt ook een tijd om deze overtuiging niet meer te geloven en er afscheid van te nemen.

Wat/wie leidt bij jou tot stress?

Dus ga eens even na bij jezelf? Wat leidt bij jou tot stress? Maak er maar eens een lijstje van, wees eerlijk tegenover jezelf en bekijk dan eens welke gedachten je nog helpen en welke de deur uit kunnen? Als je alles op een rijtje hebt heeft het wel degelijk zin om een meditatie te doen, je yoga mat te pakken, een lekkere wandeling in de buitenlucht te doen, of je rust te pakken. Dan kan alles indalen en zal je zien dat je na een paar keer een helderder hoofd krijgt.

Lukt het niet helemaal?

Het kan natuurlijk zijn dat de beperkende gedachten zo sterk zijn ingesleten dat je er zelf je vinger niet achter krijgt of je moeite blijft houden met je stress level. Dan heb je misschien wat hulp nodig van ons. Tijdens onze training wordt je zoveel mogelijk getriggert om het leven te leven dat je wilt met minder stress. Met een grote dosis zelfkennis weet je waar je valkuilen en kwaliteiten zitten. Leer zoveel mogelijk over jezelf! Socrates zei het al:  zelfkennis is het begin van wijsheid. We kunnen veel leren van de paarden. Deze houden ons een spiegel voor maar zijn ook zoals eerder genoemd in staat, stress van het moment van zich af te schudden. Hoe doen zij dat? Welke parallellen kunnen we hierin trekken en wat kunnen we dan leren…?

info@gripdoorpaardenmiddel.nl

https://www.bramascoaching.nl/grip-door-paardenmiddel/  

Grip op je leven door paardenmiddel

Ik kan het niet fout doen he?

Ik kan het niet fout doen he?

Via via komen er mensen bij mij en de paarden die een nare gebeurtenis meegemaakt hebben en die gebeurtenis maar niet verwerkt krijgen.
Een trauma is niets meer dan een nare gebeurtenis, wat voor de één zeer heftig is hoeft dat voor de ander niet te zijn.(Ybe Casteleyn spreekt van Krassen op je ziel, ook erg mooi)
De mensen die bij mij komen hebben één ding gemeen, dat is dat de nare gebeurtenis ze in de weg staat om te LEVEN.
Zo kwam er een vrouw bij ons (de paarden en mij) die al jaren bij verschillende hulpdiensten “gelopen” heeft. Tot nu toe heeft het natuurlijk resultaat gehad, helaas niet genoeg resultaat om te kunnen stoppen met medicatie. Zoals ik al zei kwam ze via via bij ons. Na de intake (waar ik hoorde waar deze vrouw allemaal aan zou moeten lijden) ging het na de derde sessie al veel beter met haar. We hadden eerst haar levensbehoeften in kaart gebracht wat haar veel inzicht gaf in haar overlevingsmechanisme. We hebben wat verschillende methodieken gedaan in combinatie met EMDR en steeds samen met Angi. Dat laatste was voor haar bijzonder spannend. Ze was er totaal niet op voorbereid dat ze op een paard ging zitten. Ze moest uit haar comfort-zone en dat riep enorme weerstand op waardoor we onmiddellijk bij de pijnpunten konden komen. Samen met Angi die mij ook allemaal dingen vertelde over haar (moeilijk in beweging komen, boos, tweestrijd etc) gingen we razendsnel naar haar trauma’s. Ondanks dat ze niet verwacht had dat ze op een paard zou gaan zitten. Was het troostende effect van Angi, zijn enorme vacht en manen groot. Het kroelen door zijn manen, het huid op huid contact en het gedragen worden. Bracht haar snel terug naar haar kinderjaren en kon ze benoemen dat ze zich vroeger nooit echt veilig heeft gevoeld. Zo kwamen er nog een paar onvervulde levensbehoeften aanbod. En nu na een maand of 7/8 zijn we wel klaar! Het gaat goed met haar. Ze heeft geen medicatie meer, een goed contact met haar ouders, haar huis weer op de rit en een aantal sollicitaties lopen. Fantastisch om te zien dat zij de eerste keer aan mij vroeg: Ik kan het toch niet fout doen he? En nu ging er een vrouw weg die met liefde naar zichzelf kan kijken.🌹
https://www.bramascoaching.nl/emdr-traumaverwerking-cref/
#cref #persoonlijkleiderschap#traumaverwerkingmbvpaarden

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap

Wat is dat eigenlijk, persoonlijk leiderschap? In het kort komt het er op neer dat je het stuur van je leven zelf in de hand neemt. Of wat ik zelf een mooie uitdrukking vind: Wordt chauffeur in plaats van passagier.
Vaak reageren we op situaties van buitenaf waar we geen invloed op hebben. Waar we wel invloed op hebben is hoe we daar op reageren. Zomaar een reactie op een gebeurtenis is reactief. Dat kan ook anders, je hoeft je niet te laten beïnvloeden door wat er in je omgeving gebeurt, je kunt ook je eigen koers varen; pro-actief.

persoonlijkleiderschap

[sc:bold14]Geef jezelf leiding[sc:end]
Kijk eens aandachtig naar je eigen leven en observeer of je je eigen leven leidt of dat je vaak geleefd wordt. Hierin kun je je eigen lijn gaan volgen en pro-actief zijn.
Soms kijk je terug op een situatie en heb je achteraf pas door dat je anders op een situatie had willen reageren. Iemand met persoonlijk leiderschap is in staat om te reageren op een manier die het beste bij hem/haar past.
Gelukkig kan je persoonlijk leiderschap leren…

[sc:bold14]Paarden en persoonlijk leiderschap[sc:end]
Wat kunnen wij leren van de paarden wat betreft persoonlijk leiderschap?
Natuurlijk reageren paarden zoals het beste bij hun past. Ook in de paardenwereld scheelt dat per paard. Het ene paard zal er voor kiezen om vervelende situaties uit de weg te gaan en andere zoekt deze juist op. Ze kunnen niet anders dan reageren zoals ze zijn. Zo zal de leider van de kudde als eerste mogen eten, natuurlijk omdat zij (ja, altijd een vrouwtje) sterk is maar ook omdat zij goed voor zichzelf moet zorgen om goed voor de rest van de kudde te kunnen zorgen. Daar kunnen wij vaak nog iets van leren! Maar ook van het leven in het nu. Er was geen gister en er is geen morgen. Nu, is wat er toe doet. Wij denderen vaak maar door.

[sc:bold14]Persoonlijk leiderschap voor beginners[sc:end]
Om persoonlijk leiderschap te leren heb je aantal basis vaardigheden nodig:
[bullet_list class=”icon-chevron-right” color=”#55BAEC” size=”1x”]

 • Je zelf kunnen observeren. Wat vind ik nu eigenlijk?  Hoe denk ik over bepaalde onderwerpen? De kunst om de aandacht op jezelf te kunnen richten in plaats van op een ander is essentieel in persoonlijk leiderschap.
 • Sta vaker stil bij het ‘hier en nu’. In mijn vorige blog Rust in je hoofd kun je lezen hoe je dat voor elkaar krijgt.
 • Zorg goed voor jezelf. Dat klinkt als een open deur en toch doen we dat over het algemeen niet! In het vliegtuig hoor je de stewardessen ook zeggen dat je eerst je eigen zuurstof masker op moet zetten voordat je een ander helpt. Dat is precies waar persoonlijk leiderschap over gaat! Als je niet genoeg zuurstof krijgt kan je een ander niet helpen…
 • Zelfreflectie. Hoe reflecteer jij je eigen handelen? Leg je de schuld vaak bij anderen of durf je ook naar je eigen aandeel te kijken en hierop te reflecteren. Er is altijd wel iets dat je de schuld kunt geven ( het weer, de politiek, de vluchtelingen, enzovoorts)Persoonlijk leiderschap gaat over het heft in eigen hand nemen, dat kan alleen met een flinke dosis zelfreflectie en zelfspot…

[/bullet_list]

[sc:bold:14]Tot slot[sc:end]
Mocht je meer over persoonlijk leiderschap willen leren van de paarden, kom dan naar de workshop op 29 januari in Abcoude (van 15.00 tot 17.00) kosten 25 euro.
Dan kan je een begin maken met de “teugels weer in eigen hand te nemen”.

De volgende workshop zal vrijdag 26 februari zijn, het thema is dan Natuurlijk leiderschap.

 

[sc:bold16]Fijne feestdagen en graag tot volgend jaar![sc:end]

[sc:blue_quote text=”
Middelmatige geesten veroordelen over het algemeen alles wat hun begrip te boven gaat.
— F. de la Rochefoucauld “]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]

 

Rust in je hoofd

Rust in je hoofd

We hebben een ongelofelijk aantal gedachten per dag die door ons hoofd gaan. De schattingen van de hoeveelheid lopen uiteen van veertig- tot zestigduizend gedachten per dag. Een enorm aantal! Als je er vanuit gaat dat we zo’n acht uur per dag slapend doorbrengen, kom je uit op meer dan 3000 gedachten per ‘wakker’ uur. En als je nog verder rekent kom je uit op 52 gedachten per minuut, en dus bijna een gedachte per seconde.
(bron: Know How)

paardenhoofd

[sc:bold14]Energie verspilling?[sc:end]

En dan hebben we het nog niet over de gedachten die met je op de loop gaan.
De baas worden over je gedachten valt vaak niet mee. We laten ons soms helemaal gaan. Alsof we op een rodeo paard zitten dat alle kanten op gaat. Willoos laten wij ons meevoeren met het paard(gedachten).

Hoeveel energie verspillen wij met het laten gaan van deze gedachten?
De gedachten gaan maar door, het houdt nooit op. Zelfs s’nachts, of soms juist s’nachts als je in bed ligt.

[sc:bold14]Hoe doen paarden dat?[sc:end]

Paarden verspillen over het algemeen niet veel energie aan dingen die er niet toe doen of geen gevaar vormen.
Zo weet ik nog de eerste keer dat ik met mijn paard naar het Amsterdamse bos ging. Er kwam een vliegtuig over het bos, ik kon het voor mijn gevoel bijna aanraken en zette me schrap voor de reactie van mijn paard. Wat schetst mijn verbazing dat ze alleen naar boven keek en verder gewoon doorliep. Ze schrikt van iedere tak die scheef ligt in het bos maar dat enorme vliegtuig met brullende motoren was geen enkel probleem.

Het paard beseft dus dat het vliegtuig geen gevaar vormt en over die boomstronk is ze niet zo zeker dat die geen gevaar is. Dus maakt ze zich alleen zorgen om de dingen die er voor haar toe doen.
Dat is een mooie les voor ons! Maar hoe creëer je meer rust in je hoofd, zodat je alleen energie verspilt aan de dingen waar je iets aan kan doen?

[sc:bold14]Helaas, een leeg hoofd lukt niet.[sc:end]

Je hoofd echt leeg maken is een fabeltje volgens vele onderzoeken. We hebben ook nog vele duizenden gedachten die onbewust gebeuren en dus langs ons heen gaan. Het hoofd leeg maken zal dus niet lukken, maar wat meer rust zou al heel erg fijn zijn. Dat is niet eens zo moeilijk maar het kost wel veel oefening. We hebben namelijk steeds de neiging om in ons oude patroon te vervallen van piekeren, malen en gedachten blijven herhalen.
Hierbij zal ik je een aantal oefeningen geven om je hoofd rustiger te krijgen, probeer een oefening regelmatig te doen.

[bullet_list class=”icon-chevron-right” color=”#55BAEC” size=”1x”]

 • Laat alle oordelen los en kijk naar je medemens alsof je ze voor het eerst ziet. Zit je in een saaie meeting of hebben de kinderen ruzie? Observeer dan eerst eens de lichaamstaal van iedereen, met onbevangen nieuwsgierigheid.
 • Ga naar buiten. Snuif frisse lucht op, voel de regen, kou, zon op je lijf en kijk naar de lucht, de wolken die voorbij razen of de vormen die ze aannemen, haal diep adem en laat de lucht langzaam weer ontsnappen, als je dit een paar keer doet zal je merken dat je hoofd rustiger wordt.
 • Beeld je in dat je naar een kudde paarden in de wei kijkt. Probeer de paarden voor je te zien en de serene rust die een kudde uit kan stralen als ze staan te grazen in het zonnetje. Ruik het gras, gebruik al je zintuigen om het een zo echt mogelijke ervaring te laten zijn.
 • Blijf in het hier en nu. Wanneer je piekert en veel gedachten hebt over toekomst of verleden breng de gedachten dan bewust terug naar heden en wat je aan het doen bent.
 • Wanneer je een aantal keer per week sport zal je merken dat je hoofd vaker tot rust komt tijdens het sporten, dit heeft te maken met het hormoon dat vrij komt tijdens het sporten maar ook omdat er geen ruimte is, op het moment dat je sport, om te piekeren.

[/bullet_list]

Als je deze tips een aantal keer uitvoert zal je merken dat het rustiger wordt in je hoofd. Na veel oefenen gaat dat steeds makkelijker.

Dieren en paarden dus ook, leven alleen maar in het heden. Er is geen gister en geen morgen. Als je er meer over wilt weten kun je je opgeven voor de workshop “Spiegelen met het paard” met het thema “keuzes maken” op vrijdag 18 december van 15.00 tot 17.00u in Abcoude.
De kosten zijn 25 euro. Geef je op of vraag meer informatie per mail.

[sc:blue_quote text=”Ik sta even stil… en dat is al een hele vooruitgang. Auteur onbekend”]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]

De volgende workshop zal vrijdag 29 januari zijn, wederom in Abcoude. Het thema is dan “Persoonlijk leiderschap”

Emoties bij veranderingen.

Spelen emoties een rol bij veranderingen binnen organisaties.

De meeste van ons zullen dit beamen. Vooral degene die een (of meer) reorganisatie meegemaakt hebben.
Helaas wordt er niet vaak rekening gehouden met de emoties van de medewerkers tijdens een verandering. Zelden wordt er een bewust beleid op gemaakt of een stappen plan uitgedacht.

Wat een gemiste kans…

Al eerder schreef ik een artikel over veranderingen en re-organisaties en wat we daarover kunnen leren van de paarden (kudde).De drie belangrijkste onderwerpen die ik toen uitgelicht had waren:
[bullet_list class=”icon-chevron-right” color=”#55BAEC” size=”1x”]

 • Gezamenlijk doel.
 • Verbinding en vertrouwen
 • Oog voor individualiteit </>

[/bullet_list]
We kunnen hier wel aan toevoegen dat de emoties die gepaard gaan met een verandering niet onderschat mogen worden. Hoeveel aandacht of nadruk er op gelegd moet worden is voor ieder bedrijf anders.
Hieronder een paar tips om mee te nemen tijdens een verandering.

[bullet_list class=”icon-chevron-right” color=”#55BAEC” size=”1x”]

 • Erken dat er emoties zijn. Hoe klein of niet ter zaken doende, het is allemaal van invloed op het proces.
 • Geef de medewerkers ruimte om over de emoties/angsten te praten.
 • Zorg voor een veilige cultuur zodat mensen ook durven te praten.
 • Stuur aan op verantwoordelijkheden zodat de emoties ergens toe leiden.</>

[/bullet_list]

Als je meer wilt lezen over veranderen en hoe paarden dat doen kan je kijken op http://www.bramascoaching.nl/verandering/

[sc:blue_quote text=”Niets duurt voort behalve verandering.
auteur: Heraclitus Griekse filosoof 540 vC
“]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]

Kijk voor meer informatie of beschrijving van cases op de facebookpagina of klik op het Facebook icoon.
Als je ook een sessie wilt meemaken; neem dan contact op via mail of telefoon.