[sc:bold14]De opdracht.[sc:end]

Mijn opdracht is om samen met het paard te zoeken wat er mist in dit team. Er is -volgens de leidinggevende- geen echte teamspirit. Het ‘wij’ gevoel ontbreekt en op het eerste gezicht valt er niets te ontdekken hoe dat komt.
Ik laat het team bestaande uit 6 mensen de ring in gaan waar het paard geduldig staat te wachten. De opdracht luidt; loop het vooraf zelf gemaakte parcours, met het paard, als een team (kudde) door.
[plain_image alt=”teamspirit” w=”300″ h=”260″ align=”left” image=”/images/blog/teamspirit.jpg”]

[sc:bold14]Het overleg[sc:end]

Het team gaat een aantal minuten met elkaar in gesprek. Hoe gaan ze deze uitdaging met goed resultaat volbrengen? Er wordt druk overlegt. Ze zijn eruit. Er gaan twee mensen voor het paard lopen, twee mensen achter en twee aan de zijkant. Zo maken ze een compact groepje waar het paard in het midden zit. Goed bedacht en overlegd zou je denken. Na 4 stappen loopt het paard zonder pardon uit de groep weg. Blijkbaar was dat niet de plek waar hij zich in de kudde wil begeven. Het team is verrast, dit was niet een optie in hun plan. Meteen is het team geen team meer, ieder gaat voor zich of in tweetallen proberen het paard erbij te halen. Zonder het gewenste effect.
Dan neemt één teamlid de leiding op zich.

‘Laten we met elkaar, dicht bij elkaar, een rondje door de bak lopen’.

Zo gezegd zo gedaan. En ja, het paard sluit zich aan bij deze kudde. Het teamlid dat de leiding heeft genomen aait het paard even en het paard blijft aan zijn zij lopen. De andere teamleden zorgen dat ze allemaal in de kudde blijven en dan gaan ze het parcours lopen. Er is geen spraken meer van 6 mensen en een paard. Het is een kudde, een team. Ze gaan allemaal een stap harder lopen, zelfs rennen en springen als één geheel over een hindernis heen. Hun teamgevoel kan niet meer stuk.

[sc:bold14]Conclusie[sc:end]

Vaak denken we dat we goed overleggen maar eigenlijk willen we de ander alleen maar laten doen wat jij denkt dat goed is.
Geef je een ander echt een vrije keus om aan te sluiten en hoe deze wil aansluiten. Dan gaat samenwerken vanzelf en kunnen er hoge hindernissen genomen worden.

[sc:blue_quote text=”Hoe groter de kloof, hoe mooier de brug die je er tussen kan bouwen.
auteur: onbekend
“]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]

Kijk voor meer informatie of beschrijving van cases op de facebookpagina of klik op het Facebook icoon.
Als je ook een sessie wilt meemaken; neem dan contact op via mail of telefoon.